Płyty indukcyjne stopniowo podbijają domowe kuchnie, a także serca ich użytkowników. Mają one bowiem naprawdę wiele zalet. Wyróżnia je wydajna, efektywna praca, bezproblemowa obsługa, wysoka estetyka oraz oszczędność czasu i energii. Usprawniają gotowanie oraz przyspieszają obróbkę termiczną. Co ważne, są one łatwe w czyszczeniu oraz bezpieczne. W sklepach znajdziemy wiele propozycji płyt indukcyjnych. Jaką z nich wybrać? Jakie funkcje powinna ona posiadać?
Jak działa płyta indukcyjna?
Działanie płyty indukcyjnej wcale nie jest skomplikowane. Najprościej rzecz ujmując, energia elektryczna zamieniana jest poprzez pole magnetyczne w energię cieplną. Pod zewnętrznym szkłem urządzenia znajdują się cewki indukcyjne, czyli spiralnie ułożone zwoje drutu miedzianego. Po uruchomieniu płyty przepływa przez nie prąd. To właśnie wtedy dochodzi do wytworzenia pola magnetycznego, którego strumień przenika do podstawy garnka. Tam z kolei powstają prądy wirowe, odpowiedzialne na wydzielanie ciepła w garnku. Działanie płyty indukcyjnej nie opiera się zatem na grzaniu, a na zamiennym polu magnetycznym powodującym wydzielanie ciepła.
W przeciwieństwie do płyt ceramicznych, w tym przypadku nagrzewany jest jedynie spód garnka, a nie płyta, która znajduje się pod nim. Takie rozwiązanie sprawia, że straty energii podczas wytwarzana ciepła są znacznie mniejsze niż w przypadku płyt ceramicznych czy gazowych. Co za tym idzie, płyta indukcyjna charakteryzuje się najlepszą wydajnością energetyczną – zużywa bowiem mniej energii, aby wytworzyć określoną ilość ciepła.
Najbardziej zaawansowane technologicznie urządzenia – jakie mają funkcje?
Podstawowymi kryteriami wyboru płyty indukcyjnej są oczywiście ilość pól do gotowania, rozmiar płyty oraz sposób jej sterowania. Wiesz jaką płytę indukcyjną wybrać? NIE? To przeczytaj na portalu magazynremont.pl! Wśród standardowych płyt kryterium wyboru będą stanowiły też podstawowe funkcje, do których zaliczamy obecność timera czy czujnika smażenia. Co powinno znaleźć się w bardziej zaawansowanych urządzeniach?
- Funkcja szybkiego gotowania, która umożliwia zagotowanie zupy czy wody na makaron w kilkulitrowych garnkach nawet w kilka minut.
- Automatyczne łączenie pól. Droższe płyty indukcyjne posiadają możliwość połączenia ze sobą dwóch sąsiednich pól. Funkcja ta sprawia, że urządzenie obsługuje nie tylko większe i mniejsze garnki, ale także naczynia niestandardowych rozmiarów, np. duże brytfanny czy garnki. Kuchenka automatycznie aktywuje dwa pola grzewcze, które po wykryciu dużej wielkości naczynia łączą się i grzeją jako jedno duże.
- Automatyczne wykrycie garnka, które sprawia, że płyta sama dostosowuje moc grzania do naczynia. Dzięki tej funkcji możemy też zmieniać garnki na danym polu, a urządzenie będzie automatycznie gotowe do grzania odpowiedniego obszaru.
- Stoper oraz minutnik.
Tylko dla przystosowanych garnków
Gotowanie na płytach indukcyjnych jest znacznie szybsze niż na kuchenkach gazowych. Niezwykle ważną rolę odgrywają tu jednak garnki, które muszą być dostosowane do urządzenia. Tego typu naczynia posiadają z reguły oznaczenie symbolem zwojnicy. Jakie garnki będą odpowiednie? Wszystkie, które posiadają ferromagnetyczne dno. Możemy sprawdzić to w bardzo łatwy sposób, przytykając do nich magnes. Jeżeli spód będzie dedykowany płycie indukcyjnej, magnes zostanie do niego przyciągnięty.
Płyta indukcyjna to doskonałe rozwiązanie do każdego domu i mieszkania. Pozwala ona na szybsze przygotowywanie posiłków w porównaniu do standardowych kuchenek, jest energooszczędna oraz wyróżnia ją efektywna praca.