Nowoczesne sprzęty kuchenne – destylatory i szybkowary

Nowoczesne urządzenia znacząco podnoszą jakość życia ludzi. Otaczają nas ze wszystkich stron i przydają się między innymi w kuchni, ułatwiając i usprawniając przygotowywanie posiłków. W wielu gospodarstwach domowych można spotkać takie sprzęty jak destylator do wody czy szybkowar. Co warto o nich wiedzieć?

Destylator do wody – czym jest i jak działa?

Destylatory do wody to specjalistyczne urządzenia, które zapewniają nam dostęp do czystej i zdrowej wody. Celem takich sprzętów jest eliminacja zanieczyszczeń z wody. Mechanizm działania destylatora polega na procesach parowania oraz skraplania. Najpierw do wody zostaje oddana energia cieplna, będąca w stanie ciekłym. Następnie ta energia dostarcza wodzie wystarczającą ilość energii kinetycznej, dzięki czemu może się ona uwolnić od pozostałych substancji. Podgrzana woda paruje i przemienia się w parę, w której znajdują się jedynie cząsteczki wody, po czym skraplacz ją schładza, usuwając z niej energię cieplną i przywracając do stanu ciekłego. Woda destylowana zbierana jest i magazynowana w oddzielnym pojemniku.

To woda bezpieczna dla ludzi, całkowicie czysta. Są z niej usunięte wirusy, metale ciężkie, bakterie i wszelkiej maści zanieczyszczenia. One nie przemieniają się w parę wodą, w pozostają w komorze wrzenia czy też są usuwane podczas procesu destylacji. Destylatory do wody są więc sposobem na zapewnienie swoim bliskim czystej i całkowicie bezpiecznej wody do picia. Inwestują w nie osoby prywatne, ale także firmy, które poszukują czystego źródła wody. Warto dodać, że na rynku znajdziemy wiele modeli tych urządzeń, zarówno do użytku domowego, jak i w przedsiębiorstwach.

Szybkowar elektryczny – czym jest i jak działa?

W nowoczesnych kuchniach pojawia się także szybkowar elektryczny. Sprzęt ten jest świetną propozycją dla osób, które chcą zaoszczędzić swój czas poświęcony na przygotowywaniu potraw. Szybkowar to urządzenie służące do gotowania dań pod zwiększonym ciśnieniem. Dzięki jego zastosowaniu jedzenie przygotowuje się nawet 2-3 razy szybciej. Szybkowar to garnek wyposażony w specjalną pokrywę, która szczelnie zamyka naczynie, przez co w jego wnętrzu wytwarza się wysokie ciśnienie.

Jak wygląda jego mechanizm działania? Podczas gotowania pod przykryciem generuje się para, która nie ma jak wydobyć się na zewnątrz. Krąży więc wewnątrz garnka, doprowadzając do szybszego ugotowania się potrawy. Dostępne na rynku szybkowary zostały wyposażone w odpowietrzniki pary, dzięki czemu są bezpieczne w użytkowaniu. Ponadto szybkowar elektryczny nadaje się na wszystkie typy kuchenek.

Innowacyjne sprzęty kuchenne ułatwiają nam codzienne życie. Z pewnością, warto w nie wyposażyć każdą kuchnię, dbając w ten sam sposób o czystą wodę oraz szybkie i zdrowe przygotowywanie posiłków.

Dodaj komentarz

Scroll to top